Návrh vozidla lehkého metra - Plhák, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 2007)
Diplomová práce se zabývá návrhem vozidla lehkého metra. První část je zaměřena na definování parametrů systému lehkého metra, mezi něž patří volba jmenovité přepravní kapacity, struktura vlaku, místo provozu navrhovaného vozidla, požadavky na pevnost vozové skříně, bezpečnostní požadavky, automatizace provozu, atd.. Ve druhé kapitole je věnována pozornost návrhu parametrů infrastruktury systému lehkého metra a to především maximálnímu sklonu trati, minimálním poloměrům oblouků a způsobu přívodu energie na vozidlo. Třetí částí je návrh celkového technického řešení vozidla se zaměřením na jeho technickou specifikaci a předpokládané trakční vlastnosti. Poslední část diplomové práce se zabývá návrhem vozové skříně lehkého metra s ohledem na vozidlový obrys a průjezdný průřez.
Design of lightweight metro
Keywords: Metro; průjezdný průřez; vozové skříně; bezpečnostní požadavky; technické parametry; vozidlový obrys