Péče porodní asistentky o ženu se syndromem závislosti - Jassiková, Anna - Maria (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato bakalářská práce se věnuje péči porodní asistentky o ženu se syndromem závislosti. V teoretické části je rozepsána péče porodní asistentky, prenatální péče a samotný porod závislých žen. Vysvětluje, co je to syndrom závislosti a jaké jsou jeho příznaky a příčiny. Rozebírá jednotlivé skupiny návykových látek a jejich důsledky. Věnuje se důsledkům způsobeným užíváním návykových látek na novorozencích. Porovnává péči o ženu s fyziologickou graviditou a péči o ženu drogově závislou. Průzkumná část se zaměřuje na hlavní cíl práce, kterým je popsat současnou praxi porodních asistentek při práci s těhotnými ženami užívající návykové látky. Tato část je prezentována pomocí výsledků kvantitativního šetření.
Midwife care for a woman with addiction syndrome
Keywords: Porodní asistence; těhotenství; péče; závislost; drogy; návykové látky; midwifery; pregnancy; care; dependence; drugs; addictive substances