Aktuální stav výzkumu palivových článků v návaznosti na využití reformování methanu - Krejčíková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato práce se zabývá technologií základních palivových článků, zejména pak jejich principy a aplikacemi v praxi. Dále je zaměřena především na materiálový výzkum vysokoteplotních palivových článků, což jsou palivové články s taveninou alkalických uhličitanů a palivové články s pevným oxidovým elektrolytem. Dále se tato práce zaměřuje na proces vnitřního reformování, který je úzce spjat s vysokoteplotními palivovými články. Při procesu reformování dochází k přeměně methanu na vodík, používající se v palivových článcích jako palivo.
The employment of methane reforming processes in technology of fuel cells - state of art
Keywords: palivový článek; methan; vodík; elektrolyt; reformování; fuel cell; methane; hydrogen; electrolyte; reforming