Aparátník umělcem. Literární tvorba Miroslava Müllera (1926-1997) v kontextu normalizační kultury - Vinter, Vojtěch (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato magisterská práce představuje v co největší výzkumné šíři osobnost Miroslava Müllera (1926-1997), vysokého stranického funkcionáře a vedoucího oddělení kultury ÚV KSČ v letech 1972-1989. Specifikum předkládané práce je zejména komparace dobového stavu populární literatury, který Müller sám aktivně instrumentalizoval, v opozici s tím, jak tyto vlivy zpracovával ve své vlastní literární tvorbě. Práce si zároveň klade za cíl zpracovat ještě stále parciální informace o politické a kulturní roli Miroslava Müllera na ÚV KSČ. Zejména pak potom právě roky normalizačního dvacetiletí, kdy byl Müller pravděpodobně jedním z nejaktivnějších autorů politicko-kulturních represí, včetně takzvané Anticharty. Specifickou součástí tohoto výzkumu pak bude zohlednění pozice Miroslava Müllera jakožto vysokého stranického funkcionáře a současně spisovatele při zkoumání vlivu této dvojí identity na kritický ohlas jeho tvorby.
The literary work of Miroslav Müller (1926-1997) in the context of normalization culture
Keywords: Československo 1968-1989; Müller, Miroslav; normalizace; populární literatura; Ústřední výbor KSČ; Anticharta; Czechoslovakia 1968-1989; normalization; popular literature; Central Committee of the Communist Party of Czechoslovakia; Antichart