Kovalentní organické sítě s acetonitrilovými uzly a benzenovými linkery. - Šteiglová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2022)
Bakalářská práce přináší stručný přehled kovalentních organických sítí, jejich parametrů a vlastností. Rešerše klade důraz na způsoby syntéz kovalentních organických sítí budovaných kombinací acetonitrilových a karbaldehydových stavebních jednotek. V navazující experimentální části byla opakovaně prováděna syntéza kovalentní organické sítě z tereftadehydu (TA) a 2,2´,2´´-(benzen-1,3,5-triyl)triacetonitrilu (BTAN) jako výchozích monomerů. Jedenáct realizovaných experimentů bylo uskutečněno s cílem nalézt vhodné podmínky a technické provedení syntézy. Struktura připravených materiálů byla studována prostřednictvím IR spektroskopie a práškové rentgenové difrakce.
Covalent organic frameworks based on acetonitriles nodals and benzene linkers.
Keywords: kovalentní organická síť; tereftaldehyd; 2, 2´,2´´-(benzen-1,3,5-triyl)triacetonitril; covalent organic framework; terepthalaldehyde; 2,2´,2´´- (benzene-1,3,5-triyl) triacetonitrile