Specifika voltametrie v nevodném prostředí a její uplatnění v environmentální analýze - Žemlová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2025)
Vypracovaná bakalářská práce je zaměřena na voltametrické stanovení fungicidu captanu, konkrétně na vývoj voltametrické metody v nevodném prostředí pro jeho kvantitativní analýzu. Teoretická část práce přináší přehled voltametrických metod, principů a možností využití. Dále se věnuje vlastnostem rozpouštědel pro voltametrii v nevodném prostředí a jejich uplatnění v environmentální analýze, a rovněž shrnuje přehled o captanu a metodách jeho stanovení. Experimentální část se soustředí na optimalizaci měřících podmínek s cílem vyvinout spolehlivou voltametrickou metodu pro stanovení. Navržená metoda byla ověřena na modelových vzorcích a pesticidním komerčně dostupném přípravku. Výsledky byly porovnány s vysoce účinnou kapalinovou chromatografií s detektorem diodového pole.
Specifics of voltammetry in non-aqueous media and its application in environmental analysis.
Keywords: voltametrie; nevodné prostředí; elektroda ze skelného uhlíku; pesticid; fungicid; captan; voltammetry; non-aqueous medium; glassy carbon electrode; pesticide; fungicide; captan