Restaurování archiválií ze sbírek SOA Litoměřice a medailonu s portrétem Marie Terezie v ozdobném rámu - Minářová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2022)
Bakalářská se zabývá komplexním restaurováním tří objektů na papírové podložce. Konkrétně se jedná o portrétní medailon Marie Terezie provedený technikou olejomalby umístěný v ozdobném rámu. Druhým a třetím objektem jsou archiválie ze sbírek SOA Litoměřice. Práce je rozdělená do tří částí, z nichž se každá věnuje konkrétnímu objektu. Na základě provedených průzkumů, které byly v případě medailonu rozšířeny i o navazující kulturně-historický kontext, byly na dílech provedeny restaurátorské práce. Tyto kroky byly podrobně popsány a zdokumentovány v připojené fotografické příloze.
Restoration treatment of archival documents from State Regional Archives Litomerice and Portrait miniature of Maria Theresa in decorative frame
Keywords: restaurování papíru; portrétní miniatura; olejomalba; dřevěný rám; Jean-Étienne Liotard; archiválie; transparentní papír; důlní plány; restoration of paper; portrait miniature; oil painting; wooden frame; Jean-Étienne Liotard; archival materials; tracing paper; mining plans