Analýza silic kořene chrpovníku lopuchového - Přibylová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2020)
Náplní diplomové práce je analýza silic kořene chrpovníku lopuchového. Teoretická část je zaměřena na chrpovník lopuchový, zejména na jeho výskyt, vlastnosti, využití a chemické složení. Další část práce je věnována kapitolám o esenciálních olejích a metodách izolace a analýzy těkavých složek. V experimentální části diplomové práce byla provedena izolace těkavých látek z kořene chrpovníku lopuchového pomocí vybraných metod, konkrétně se jednalo o hydrodestilaci a mikroextrakci tuhou fází. Vzorky byly analyzovány pomocí plynové chromatografie s hmotnostní detekcí (GC/MS) a plynové chromatografie s plamenovým ionizačním detektorem (GC/FID). Na základě výsledků měření analýz byla provedena identifikace a stanovení relativního zastoupení jednotlivých složek.
Analysis of volatile compounds of Saussurea costus
Keywords: Chrpovník lopuchový; hydrodestilace; mikroextrakce tuhou fází; esenciální olej; plynová chromatografie; Saussurea costus; hydrodistillation; solid-phase microextraction; essential oil; gas chromatography