Rozvoj duchovních kompetencí všeobecných sester - Magulová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2014)
Úkolem mé bakalářské práce je ukázat, jak popisují svou kompetentnost v uspokojování duchovních potřeb pacientů mé respondentky všeobecné sestry, a v souvislosti s tím najít v jejich životních příbězích návody, které by mohly pomoci dalším sestrám zvýšit svoji kompetentnost v řešení duchovních potřeb pacientů. Práce má část teoretickou a část výzkumnou. V teoretické části představuji historii péče o duchovní potřeby nemocných, některé teorie duchovního vývoje člověka, pak české a americké organizace zabývající se poskytováním duchovní péče v nemocnicích a také teorii C.R.Rogerse o přístupu zaměřeném na člověka. Výzkumná část sestává z rozboru polostrukturovaných rozhovorů, jejich vyhodnocením pomocí metody otevřeného kódování a diskuze výsledků s literaturou. Pokusíme se odpovědět na následující otázky: co je duchovno, co je uspokojování duchovních potřeb pacientů, jaké zkušenosti vedly sestry k tomu, že jsou duchovně kompetentní, popis sebehodnocení a zkušeností sester vedoucí k větší kompetentnosti v kulturním a všeobecném rozhledu, v sebepoznání, ve znalosti odlišností spirituálního vývoje, v komunikaci, v hodnocení získaných informací a v intervencích a diagnostice.
Developing spiritual competences of nurses
Keywords: kompetence; všeobecné sestry; sebehodnocení; na člověka zaměřený přístup; competencies; general nurses; self-assessment; person centred approach