Vliv arteterapie na děti s Downovým syndromem - Vávrová, Ludmila (Univerzita Pardubice, 2011)
Bakalářská práce se zabývá arteterapií a jejím vlivem na děti s Downovým syndromem. Je zde rozdělena na dvě části. V teoretické části je vymezen pojem arteterapie, kde dále rozebírám jednu z jejích technik - muzikoterapii. Další část teoretické práce se věnuje problematice osob s Downovým syndromem, kde uvádím vysvětlení pojmu, diagnostiku, charakteristiku těchto osob a způsob léčby. V úvodu praktické části je popsán školní divadelní soubor Slunovrat, způsob přípravy a realizace představení. Z tohoto souboru jsem si vybrala tři respondenty s diagnózou Downův syndrom. U těchto respondentů jsem vypracovala kazuistiku a následně jsem porovnávala vliv arteterapie na jejich vývoj a chování. Předkládám informace z rozhovoru s matkou dítěte, speciálním pedagogem, psychologem a nezávislým divákem.
The influence of art therapy on children with Down syndrome
Keywords: arteterapie; muzikoterapie; Downův syndrom; vliv na dítě; art therapy; music therapy; Down syndrome; influence on child