Systém dotací zemědělské politiky EU a jeho vliv na ČR - Tomášková, Jana (Univerzita Pardubice, 2012)
V této bakalářské práci je zkoumán vliv systému dotací evropské zemědělské politiky na zemědělství České republiky. V první části práce jsou uvedeny základní informace o českém zemědělství, jeho vývoji a současném stavu. Dále je zde popsán proces vzniku Společné zemědělské politiky, její základní charakteristiky a reformy. V další části práce se zabývám zemědělskými dotacemi, jejich opodstatněností, strukturou a podobou před a po vstupu České republiky do Evropské unie. Poslední část práce je věnována vyhodnocení vlivu systému dotací zemědělské politiky EU na vybrané oblasti českého zemědělství.
The grant system of EU agricultural policy and its influence on the Czech Republic
Keywords: Evropská unie; Česká republika; zemědělství; Společná zemědělská politika; reformy SZP; dotace; přímé platby; European union; Czech republic; agriculture; Common agricultural policy; subsidies; CAP reforms; direct payments