Alternativní tresty v ČR - Forgáčová, Nikola (Univerzita Pardubice, 2020)
Tématem diplomové práce jsou alternativní tresty. Cílem diplomové práce je poskytnout komplexní přehled o problematice vývoje a stavu využívání alternativních trestů v ČR. Za účelem naplnění stanoveného cíle je text rozdělen na dvě části, a to na část teoretickou a část praktickou. Celkem je text členěn na pět kapitol, z nichž první tři tvoří teoretickou část. První kapitola je zaměřena na vymezení základních pojmů s problematikou spojených a formulaci teoretických východisek, druhá se pak zaměřuje na Probační a mediační službu České republiky, zmiňuje i její historii, vývoj, charakteristiku činnosti stejně jako legislativní ukotvení. Třetí kapitola je pak věnována přímo jednotlivým alternativním trestům. Následuje pak praktická část práce, která je tvořena metodikou, kterou obsahuje čtvrtá kapitola a stěžejní je pak pátá kapitola, ve které jsou představeny výsledky vlastního výzkumu, který sestává z pohledu pracovníků Probační a mediační služby v Pardubicích a z pohledu odsouzených k alternativním trestům.
Alternative penalties in the Czech Republic
Keywords: alternativní tresty; domácí vězení; obecně prospěšné práce; odsouzení; Probační a mediační služba; alternative punishments; community service; convicted; house arrest; Probation and Mediation Service