Kryptografie a šifrovací algoritmy - Pillár, Jan (Univerzita Pardubice, 2011)
Teoretická část bude obsahovat přehled jednotlivých způsobů šifrování včetně vysvětlení principů algoritmů a jednoduchých příkladů. Algoritmy budou zpracovány po jednotlivých kategoriích od nejjednodušších (substituční, aditivní, transpoziční) po moderní šifry asymetrické i symetrické, přičemž větší prostor bude věnován RSA kódování. Obsahem aplikační části bude program na šifrování/dešifrování textu v Delphi, který použije vybrané principy a algoritmy z teoretické části (např. Caesarova šifra, Vigenerova šifra). Demonstrováno bude i použití RSA algoritmu.
Cryptography and cryptographic algorithms
Keywords: RSA; AES; DES; kryptografie; šifrování; zabezpečení; klíče; cryptography; encryption; security; keys