Termomechanická analýza vybraných oxidových skel - Uko, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 2009)
Tato práce se zabývá tepelnými vlastnostmi vybraných fosfátových skel. Je stanovena dilatometrická teplota skelné transformace a koeficient teplotní roztažnosti. U sledovaných skel bylo zjištěno, že obě vlastnosti závisí na obsahu PbO nemonotónně, změna ve směrnici kompozičních závislostí nastává při obsahu asi 5-8 mol. % PbO. Pro takové chování byla navržena představa změny struktury skel vyvolaná působením vnášeného PbO.
Thermomechanical alysis of selected oxide glasses
Keywords: sklo; transformační teplota; teplotní roztažnost; termomechanická analýza; Glass; glass temperature dilatation; glass transition temperature; thermomechanical analysis