Reflexe výchovy romských dětí v náhradní rodinné péči: antropologická perspektiva výzkumu - Pelikánová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2010)
Diplomová práce je zaměřena na průběh výchovy romských dětí v náhradní rodinné péči v České republice. Hlavní oblastí zájmu jsou rodiny s jedním nebo více dětmi, které jsou v současnosti již dospělé. Respondenti tak mohou reflektovat celý průběh výchovy svěřených dětí. Třemi hlavními tématy, zpracovanými na základě vlastního kvalitativního výzkumu a studia relevantní odborné literatury, jsou vliv kulturního a biologického determinismu na formování osobnosti dítěte, identita dítěte a situace dětí po dosažení dospělosti. Práce propojuje teoretickou rovinu s praktickými zkušenostmi náhradních rodin.
Reflection of Upbringing Romany Children in Foster Care: Anthropological Perspective of Research
Keywords: Náhradní rodinná péče; romské děti; Identita; adoption and foster care; Romani children; Identity