Josef Vojtěch Hellich a vědecká ilustrace ve službách počátků české archeologie a dějepisu - Fišer, Otto (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce pojednává o příspěvku malíře Josefa Vojtěcha Hellicha k dějinám vědecké ilustrace v českých zemích, respektive k počátkům vývoje moderních vědeckých společenskovědních disciplín, archeologie a dějepisu výtvarného umění. Stručně postihuje základní obrysy Hellichovy umělecké a životní dráhy a dále představuje jednotlivé etapy a okolnosti umělcovy činnosti v oboru, včetně jeho působení v Národním muzeu. Práce je doprovozena obrazovou přílohou vybraných a charakteristických ukázek, které dobře dokumentují dané téma.
Painter Josef Vojtěch Hellich and scientific illustration operating withing beginning of the Czech archeology and history of art
Keywords: Hellich, Josef Vojtěch; vědecká ilustrace; nazarenismus; Archeologie; dějepis umění; Vocel, Jan Erazim; scientific illustration; Archeology; history of art