Využití nanovlákenných materiálů v biomedicíně - Jančoková, Katarína (Univerzita Pardubice, 2009)
Témou tejto práce boli nanovlákna v biomedicíne a ich použitie hlavne v tkanivovom inžinierstve. Snažila som sa skĺbiť všetky podstatné informácie ohľadom sľubne sa rozvíjajúceho biomedicínskeho oboru, a to od polymérnych materiálov a výroby kostier metódou electrospinningu, fázovej separácie a samozostavovaním, cez použité pomocné komponenty, ako sú kmeňové bunky a rastové faktory, až po aplikácie jednotlivých typov bunkami posiatych matríc pri konkrétnom poškodení, úraze alebo strate určitých častí tela. Text tiež podáva informácie o veľkých výhodách tejto novej terapie a poukazuje aj na vlastnosti vybraných materiálov, a síce ich biodegradabilitu , biokompatibilitu a biomimetiku, ktoré sú nezbytné pre úspešnú liečbu.
Application of nanofibers in biomedicine
Keywords: kostry; biodegradabilita; biomimetika; biokompatibilita; Tissue engineering; scaffolds; biodegradability; biocompatibility; polymers; stem cells; tkanivové inžinierstvo; polyméry; kmeňové bunky