Experimentální ověření rovnoměrného ohřevu kolejnice a návrh sestavy pro měření vnitřního pnutí - Šula, Miloš (Univerzita Pardubice, 2025)
Cílem této práce je návrh a experimentální ověření vhodného způsobu ohřevu kolejnice tak, aby splňoval podmínky pro následné použití v experimentální sestavě. Sestava musí umožňovat nastavení okrajových podmínek, jako je volný konec, nebo oboustranné vetknutí, a současně zajistit silové namáhání kolejnice ve směru její podélné osy.
Experimental determination of uniform rail heating and design of test assembly for internal stress measurement
Keywords: bezstyková kolej; teplota; tenzometr; kolejnice; mechanické napětí; experiment; experimentální sestava; teplotní namáhání; okrajové podmínky; měřicí čidla; continuous welded rail; temperature; strain gauge; rail; mechanical stress; experiment; experimental setup; thermal loading; boundary conditions; measuring sensors