Alternativy věku páry: současný český steampunk - Šulcová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2024)
Bakalářská práce se zabývá českým literárním steampunkem, retrofuturistickým žánrem fantastiky pracujícím s prvky 19. století. Představuje tento žánr v kontextu jeho vývoje a problematiky jeho vymezení odborným diskursem, především však zkoumá podoby, jakých nabývá v české literatuře a částečně i fanouškovské subkultuře, a pokouší se stanovit distinktivní znaky současného českého steampunku pomocí metody žánrové analýzy.
Alternatives of the Age of Steam. Contemporary Czech Steampunk.
Keywords: steampunk; česká literatura; populární kultura; retrofuturismus; fantastika; žánry; novoviktoriánství; steampunk; czech literature; popular culture; retrofuturism; speculative fiction; genres; Neo-Victorianism