Syntéza a charakterizace vybraných enaminolaktonů jakožto možných prekurzorů derivátů virantmycinu - Jelínková, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2015)
Předkládaná rešerše se zabývá vlastnostmi a syntézou virantmycinu. Tato látka se používá jako antitumorikum a antibiotikum. V experimentální části práce je vypracována syntéza enaminolaktonů, které jsou potenciálními prekurzory virantmycinu. Meziprodukty a výsledné produkty byly ověřeny nukleární magnetickou rezonancí a HRMS.
The Synthesis and Characterization of the Selected Enaminolactones as Possible Precursors of Virantmycine Derivatives
Keywords: Virantmycin; tetrahydroquinoline; Streptomyces nitrosporeus; antitumoric; antibiotic; antifungal activity; enaminones; tetrahydrochinolin; antitumorikum; antibiotikum; antifungální aktivita; enaminony