Možnosti změn ve volebním systému ČR - Chmelíková, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2023)
Cílem práce je analyzovat současný volební systém, kterým jsou prováděny volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Půjde především o analýzu metody přepočtu volebního výsledku na mandáty, stejně tak o diskusi o procentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny. Student se bude zabývat veřejnou volbou, konkrétně různými metodami, kterými jsou v různých zemích přepočítávány volební výsledky na mandáty, a provede srovnání se situací v ČR. Součástí řešení bude i aplikace jiných řešení a aproximace reálných dopadů na tvorbu koalic.
Possibilities of change in the electoral system of the Czech Republic
Keywords: teorie veřejné volby; volby; volební systémy; parlamenty; mandáty; public choice theory; elections; electoral systems; parliaments; mandates