Analýza reziduí a produktů biodegradace oxyethylenovaných alifatických alkoholů ve vodném prostředí - Melichar, Jiří (Univerzita Pardubice, 1997)
Pro potřebu sledování biologické degradace neiontových tenzidů byly testovány metody izolace alkylpolyoxykarboxylové kyseliny. Karboxylové kyseliny byly izolovány extrakcí tuhou fází, ostatní látky byly izolovány kapalinovou extrakcí. Analýza uvedených látek byla provedena na křemenné kapilární koloně DB-5MS vyjma glykolů, které byly analyzovány na skleněné náplňové koloně s náplní Tenax. Po stanovení výtěžnosti izolace byly testované metody použity pro zpracování vzorků po biodegradaci tetraethylenglykolu a tetraethylenglykol-mono-oktyletheru.
Keywords: biologická degradace; tenzidy; izolace; extrakce