Transformace BPMN modelů technologických procesů do modelů využívajících barvené Petriho sítě - Le, David (Univerzita Pardubice, 2023)
Diplomová práce se zabývá problematikou transformace modelů technologických procesů specifikovaných pomocí formalismu BPMN do formalismu barvených Petriho sítí. Úvodní část práce se zaměřuje na obecný popis problematiky analýzy a modelování technologických a business procesů. Další kapitoly detailně popisují oba formalismy, jejich výhody a nevýhody a možné alternativy těchto formalismů. Praktická část se zaměřuje primárně na popis nově navržené a vytvořené metodiky PetriBPMN popisující postup automatizované transformace modelů. Dále je zde popsána vytvořená webová aplikace využívající tuto metodiku pro validaci a následnou transformaci jednoho či více vstupních modelů najednou. K implementaci webové aplikace byly převážně použity technologie .NET a JavaScript. V neposlední řadě je zde ověřena správnost metodiky na případové studii.
Transformation of BPMN models of technological processes into models using colored Petri nets
Keywords: automatizovaná transformace; BPMN; barvené Petriho sítě; modelování procesů; technologické procesy; podnikové procesy; automatic transformation; BPMN; coloured Petri nets; process modelling; technological processes; business processes