Chiptuning motorů TDI - Konrád, Milan (Univerzita Pardubice, 2007)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou chiptuningu motorů TDI a cílem této práce je zjištění, jestli se chiptuning vyplatí a za jakých podmínek. Nejprve se práce zabývá objasněním podstaty chiptuningu, jeho výhodami, nevýhodami i vlivem na životnost motoru. V druhé části je popsán proces chiptuningu. Je zde popsáno vybavení pro chipování, objasněny záruční podmínky chiptuningu a ceny několika českých úpravců, za které poskytují chiptuning na motor 1,9 TDI 81 kW. Poslední část bakalářské práce se zabývá osobními zkušenostmi s chiptuningem, popisem montáže powerboxu do vozu Volkswagen Golf III 1,9 TDI 81 kW, vyhodnocením měření, které je provedeno přímo na tomto vozidle a je zde rovněž uveden vliv chiptuningu na emise a změnu ve spotřebě pohonných hmot.
Chip tuning of motors TDI
Keywords: chiptuning; motory TDI; powerboxy; flashování; měřící zařízení