Koncepce restaurování a konzervace uměleckých děl na papírové podložce - Kašparová, Věra (Univerzita Pardubice, 2013)
Restaurování uměleckých děl na papírové podložce je poměrně novým oborem. Podstatou problému je technologicky skloubit restaurování papírové podložky a barevné vrstvy. Tématem práce je koncepce restaurování a konzervace uměleckých děl na papírové podložce. Teoretická část se zabývá základní terminologií v oblasti restaurování a konzervace, dále vývojem restaurátorské praxe a názoru v oblasti doplňování chybějících částí a příklady koncepcí restaurování uměleckých děl na papírové podložce. Součástí práce je modelový zásah na vybraných dílech s důrazem na rozdílné přístupy v restaurátorské praxi.
The Conception of Conservation and Restoration of Artworks on Paper Support
Keywords: koncepce; restaurování; konzervace; umělecké dílo; papírová podložka; retuš; conception; restoration; conservation; paper support; artwork; retouching