Hypermolekulární vlastnosti celulózových materiálů - Šolínová, Hana (Univerzita Pardubice, 2009)
Cílem této diplomové práce bylo stanovení hypermolekulárních vlastností celulózových materiálů. K měření byly použity vzorky spalitelných mas. Byla sledována kinetika navlhání a kinetika absorpce organických par při různých teplotách. Zaznamenáváním přírůstků hmotnosti vzorků v závislosti na době absorpce par vybraných kapalin spolu s vyhodnocením těchto naměřených hodnot a následnými výpočty byly získány strukturní a povrchové parametry těchto materiálů, je pórovitost, velikost středních pórů, kompaktnost, adhezní napětí a povrchové napětí.
Hypermolecular properties of base matter
Keywords: celulózové materiály; navlhání; pórovitost; struktura; povrchové vlastnosti; cellulosic materials; moistening process; porosity; surface properties