Separace organických látek s využitím reverzní osmózy a diafiltrace - Jastřembská, Karolína (Univerzita Pardubice, 2022)
Disertační práce je zaměřena na separaci organických látek s využitím reverzní osmózy a diafiltrace. Teoretická část je věnována detailnímu popisu reverzní osmózy a faktorů, které mohou ovlivňovat separaci organických látek. Experimentální práce se zabývala vlivem vybraných procesních parametrů, aplikovaný tlakový rozdíl .P a koncentrace látek, na výkon membrány. Nabyté znalosti byly aplikovány v průběhu dalších experimentů a diafiltrace. Část práce byla také věnována stabilitě membrány v roztocích organických látek a matematickému modelování, konkrétně ověření vhodnosti základního modelu rozpouštění-difúze pro separaci organických látek z binárních směsí.
Separation of organic compounds by reverse osmosis and diafiltration
Keywords: reverzní osmóza; separace organických látek; dealkoholizace; stabilita membrány; diafiltrace; model rozpouštění-difúze; reverse osmosis; separation of organic compounds; dealkoholisation; membrane stability; diafiltration; solution-diffusison model