Stanovení potenciálu komunitní energetiky a jejího využití v podnicích - Hoffmann, Pavel (Univerzita Pardubice, 2025)
Tématem této diplomové práce je stanovení potenciálu komunitní energetiky a jejího využití v podnicích. V první části práce byla věnována pozornost oblastem, které s tímto tématem úzce souvisejí a jejichž pochopení je důležité pro následnou analýzu v druhé části a tím dosažení cíle práce. V první části je věnována pozornost konkrétně energetice, obnovitelným zdrojům energie, sluneční energii, fotovoltaice, legislativnímu rámci a institucím spojených s komunitní energetikou v ČR, komunitní energetice, současné situaci komunitní energetiky v České republice a charakteristice vybraných typů fotovoltaických panelů. Druhá část práce se zaměřuje na stanovení potenciálu tří scénářů, které mohou v případě výroby elektřiny z fotovoltaických elektráren nastat. Prvním scénářem je výroba elektřiny pouze pro vlastní potřebu podniku. Druhý scénář se zabývá sdílením přebytečné elektřiny mezi ostatními závody podniku prostřednictvím distribuční sítě. Třetí scénář představuje situace, kdy dochází k prodeji nadvyrobeného množství elektřiny do sítě (obchodníkovi s energiemi). Tyto scénáře jsou analyzovány s cílem určit jejich výhodnost a potenciál, přičemž hodnocení je provedeno na základě výpočtu ekonomických ukazatelů efektivity a rentability, CBA analýzy a výpočtu přínosů dle metodiky poskytnuté Komorou obnovitelných zdrojů energie. V závěru práce jsou jednotlivé scénáře vyhodnoceny a porovnány, na základě čehož jsou formulována doporučení pro podniky a domácnosti, které zvažují výrobu elektřiny pomocí fotovoltaických elektráren nebo zapojení do komunitní energetiky.
Determining the potential of community energy and its utilization in enterprises
Keywords: energetika; komunitní energetika; obnovitelné zdroje energie; fotovoltaika; fotovoltaická elektrárna; fotovoltaické panely; sluneční energie; elektřina; sdílení elektřiny; analýza nákladů a přínosů; ekonomické ukazatelé efektivity a rentability; power industry; community energy; renewable energy sources; photovoltaics; solar power plant; photovoltaic panels; solar energy; electricity; electricity sharing; cost-benefit analysis; economic indicators of efficiency and profitability