Pohybem a relaxací za lepším JÁ - Muchová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2017)
Práce pojednává o problematice lidí trpící obezitou a zaměřuje se také na rizikové faktory, které nejčastěji přispívají k jejímu vzniku. Hlavní pozornost je soustředěna na životní změny, kterými prošly informantky po absolvování kurzu redukce hmotnosti. První část práce obsahuje informace o tom, jak bylo ženské tělo vnímáno v historii, vymezení pojmů sebepojetí, body image, sebevědomí a sebereflexe. Druhá část je propojením teoretických poznatků získaných z odborné literatury s výpověďmi informantek, které mají s hubnutím a následnou změnou životního stylu vlastní zkušenost. Cílem práce je přiblížit moment (sledovat období), kdy se oslovení informanti pohybového a relaxačního centra vydali na cestu za "novým já" v tomto případě za změnou životního stylu spojeného s redukcí své hmotnosti, cvičením a v neposlední řadě i relaxací. Dále se zaměřím v narativních příbězích na to, jak klienti prezentují své motivace: proč se rozhodli zhubnout, co jim návštěva centra přinesla a zda reflektují změnu životního stylu.
Exercising and health for a better SELF
Keywords: zdravý životní styl; sebepojetí; fyzické aktivity; kult krásy; healthy lifestyle; self-concept; physical activity; the cult of beauty