Stanovení valproátu s využitím moderních separačních technik - Jemelíková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2018)
Předmětem této bakalářské práce je vypracování literární rešerše se zaměřením na moderní separační techniky, kterými lze stanovit množství kyseliny valproové v lidském organismu. První část práce se zaměřuje na klinické využití a mechanismus účinku látky. Druhá část je věnována plynové a kapalinové chromatografii a jejich využití pro stanovení valproátu.
Valproate Determination using modern separation techniques
Keywords: kyselina valproová; epilepsie; gama-aminomáselná kyselina; plynová chromatografie; kapalinová chromatografie; valproic acid; epilepsy; gama-aminobutyric acid; gas chromatography; liquid chromatography