Mikroskopie atomárních sil biologických materiálů - Zeisková, Radka (Univerzita Pardubice, 2012)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku zobrazování biologických materiálů prostřednictvím metod Mikroskopie skenující sondou (SPM), zejména Mikroskopií atomárních sil (AFM). AFM je nejrozšířenější technika mikroskopie se skenující sondou, která pracuje na principu těsného přiblížení měřící sondy ke vzorku. Teoretická část zahrnuje popis skenovacích mikroskopických metod, konstrukci mikroskopu, jednotlivé měřící módy a techniky. V předkládané práci je velká pozornost věnována zobrazování biologických materiálů, biologickým aplikacím, podkladním materiálům a způsobům imobilizace vzorků na tyto nosiče. Experimentální část se zabývá přípravou mikrobiologických vzorků (B. cereus, S. intermedius a K. oxytoca), jejich imobilizací na substrát a skenováním pomocí mikroskopu AFM.
Atomic force microscopy of biological materials
Keywords: mikroskopie atomárních sil; skenující sondy; imobilizace; biologické vzorky; SPM; AFM; STM; atomic force microscopy; scanning probes; immobilization; biological samples; STM; AFM; SPM