Výtvarná tvorba Petra Kiena v kontextu meziválečného umění a umění terezínského ghetta 1941-1945 - Dušek, Dominik (Univerzita Pardubice, 2011)
Práce "Výtvarná tvorba Petra Kiena v kontextu meziválečného umění a umění terezínského ghetta 1941-1945" se zaměřuje na výtvarnou tvorbu malíře a spisovatele židovského původu Petra Kiena. Po úvodu, který obsahuje kritický přehled literatury k osobě umělce, popisuje sbírky a představuje metodologii práci, se text přesouvá ke krátké prezentaci umělcova života a vymezuje jeho tvorbu. Primární zájmem práce je samotná prezentace umělce v historickém a uměleckém kontextu první poloviny 20. století (malba a kresba, užitá grafika, skici, studie a karikatury) a v kontextu ghetta Terezín (oficiální a neoficiální tvorba, kreslírna Technické kanceláře, aféra terezínských umělců, uvedení do umělecké problematiky ghetta a jejich umělců). Práce obsahuje kolem 40 barevných reprodukcí Kienovy tvorby a dobových materiálů.
Visual Works of Petr Kien in the Context of Czech Art between the Wars and Art of Theresienstadt Ghetto (1941-1945)
Keywords: Kien, Petr; ghetto Terezín; internační tábory; 20. století; umění; Kien, Petr; Theresienstadt Ghetto; concentration camp; 20th century; art; holocaust art