Komorní poručení jako nástroj komunikace se správou pardubického panství - Kalousková, Anna (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem velkostatku po bitvě na Bílé hoře. Zaměřuje se na hospodářství, poddanství a správu na pardubickém panství. Jako fenomén představím poplužní dvůr, který byl typickým pro mnou zkoumanou dobu. Edice komorních poručení ukazuje způsob komunikace mezi úředníky a nadřízenými úřady. Také obsahuje informace o soukromých záležitostech poddaných a o propouštění obyvatel měst v panství Pardubice. Všechny informace vycházejí z nastudované odborné literatury a archivních materiálů.
Chamber Orders as as Instrument of Communication with the Pardubice Estate Administrative
Keywords: komorní velkostatek; pobělohorská doba; edice; vrchnost; úředníci; poddanství; poplužní dvůr; chamber estate; period after the Battle of White Mountain; edition; suzerain; official; servitude; farmyard