Analýza disparit regionů Visegrádské čtyřky a jejich demografických aspektů - Knězáčková, Radka (Mendelova univerzita v Brně, 2016)
Člověk, jako jeden ze základních výrobních faktorů, představuje významný zdroj rozvoje oblasti a je považován za jeden z nejdůležitějších faktorů konkurenceschopnosti. Počet lidí žijících na určitém území odráží jeho prosperitu, na druhé straně jejich vzdělání a kvalifikace determinují ekonomický vývoj území. Počet obyvatel není určován pouze porodností, ale také migrací, jež s ekonomickou úrovní také souvisí. Státy, které prošly v 90. letech procesem transformace, se dnes potýkají s prohlubujícími se regionálními rozdíly, což ovlivňuje i demografický vývoj regionů. Předkládaný článek se zabývá analýzou regionálních rozdílů zemí Visegrádské čtyřky. Cílem tohoto článku je analyzovat ekonomickou situaci regionů těchto zemí a identifikovat regiony s vyšším potenciálem přilákat nové obyvatele a především novou pracovní sílu na regionální pracovní trh.
Analysis of the regional differences in the Visegrad countries and their demographic aspects
Keywords: Konkurenceschopnost; migrace; meziregionální rozdíly; Competitiveness; migration; regional disparities