Sociální dopady očních vad u dětí - Písařová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2024)
Bakalářská práce se zabývá problematikou sociálních dopadů očních vad u dětí v předškolním věku. Teoretická část pojednává o samotném zrakovém postižení, včetně jeho příčin, nejčastějších typů zrakových vad u dětí této věkové skupiny a možnostmi jejich prevence. Práce dále poskytuje informace o kompenzačních pomůckách, organizacích, sociálních dávkách a v neposlední řadě se zabývá charakteristikou obecně prospěšné společnosti PROZRAK. Výzkumná část je vedena prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů s rodiči zrakově postižených dětí, kteří navštěvují ortopticko pleoptické cvičení. Tyto rozhovory se zaměřují na péči o děti se zrakovou vadou, adaptaci na kompenzační pomůcky, integraci dětí do společnosti, sociální dopady na rodinu a celkovou spokojenost s organizací PROZRAK.
Social impacts of eye defects in children
Keywords: zrak; zrakové postižení; vady oka; děti se zrakovým postižením; sociální dopady; vision; visual impairment; eye defects; children with a visual impairment; social impacts