Využití moderních separačních technik pro stanovení estrogenů ve vodách - Kubová, Alexandra (Univerzita Pardubice, 2017)
Předkládána bakalářská práce pojednává o účincích estrogenů na živé organismy ve vodním prostředí. Práce uvádí, jakým způsobem se hormonálně aktivní látky dostávají do povrchových vod, jak znesnadňují jednotlivé procesy v čistírnách odpadních vod a v neposlední řadě uvádí rizika působení těchto látek. Dále je bakalářská práce zaměřena na úpravu vzorků odpadních vod obsahujících estrogeny a jejich analýzou pomocí separačních technik.
Determination of estrogens in water using modern separation techniques
Keywords: endokrinní disruptory; estrogeny; plynová chromatografie; kapalinová chromatografie; endocrine disruptors; estrogens; gas chromatography; liquid chromatography