Methicilin rezistentní Staphylococcus aureus - Zelendová, Markéta (Univerzita Pardubice, 2015)
Bakalářská práce se zabývá popisem infekčního agens Staphylococcus aureus, který běžně kolonizuje lidský organismus, avšak při oslabení hostitele se může stát i nebezpečným patogenem způsobující závažná onemocnění. Nebezpečí představuje zejména rozšířená rezistence k methicilinu. Práce popisuje morfologii bakterií, faktory virulence a charakterizuje infekce, které vyvolává kmen Staphylococcus aureus. Dále zahrnuje laboratorní diagnostiku se zaměřením na screeningové a biochemické testy a na testování citlivosti k antibiotikům. Současně uvádí možnosti terapie a prevence.
Methicillin-resistant Staphylococcus aureus
Keywords: Staphylococcus aureus; MRSA; virulence factors; nosocomial infections; susceptibility testing; antibiotic therapy; nozokomiální infekce; faktory virulence; testování citlivosti; antibiotická léčba