N-Triazinylové deriváty 1- a 9-aminoantracenu: syntéza, charakteristika a aplikace jako markery biopolymerů - Přichystalová, Hana (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato práce se zabývá syntézou nových 1- a 9-aminoantracenových mono- a bichromoforů obsahujících triazinylový kruh. Experimentální část je rozdělená do třech kapitol. První kapitola se zabývá syntézou 1- a 9-aminoantracen-triazinylových monochromoforů. Jejich fotofyzikální vlastnosti byly studovány pomocí UV/Vis absorpčních, fluorescenčních a excitačních spekter. Dále byl zkoumán vliv polarity rozpouštědla na tvar a pozici fluorescenčních spekter a na kvantový výtěžek fluorescence. Druhá kapitola se zabývá syntézou a spektrálními vlastnostmi nových EET-modelových bichromoforích sloučenin, obsahujících donor (1- nebo 9-aminoantracen), spacer (triazinylový kruh) a akceptor (3-aminobenzantron). Ve třetí kapitole byl N-(4,6-dichloro-1,3,5-triazin-9-yl)-9-aminoantracen využit k fluorescenčnímu značení chitosanu. UV/Vis spektrální vlastnosti nového fluorescenčního derivátu chitosanu byly zjišťovány v roztoku i v tuhé fázi. U tohoto nového derivátu chitosanu byl potvrzen antibakteriální účinek testováním na bakterii Escherichia coli.
N-Triazinyl derivatives of 1- and 9-aminoanthracene: synthesis, characterization and application as fluorescent labels for biopolymers
Keywords: Aminantracen; triazin; bichromofor; fluorescence; UV/Vis spektra; fluorescence; chitosan; Aminoanthracene; triazine; bichromophore; UV/Vis spectra