Vývoj metodiky na sledování vybraných léčiv a jejich metabolitů v moči pacientů s využitím detekce hmotnostní spektrometrií - Bonczková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2020)
Tématem této práce byl vývoj metodiky na sledování vybraných léčiv a jejich metabolitů v moči pacientů s využitím detekce hmotnostní spektrometrií. Teoretická část je věnována vysokoúčinné kapalinové chromatografii jako takové, hmotnostní spektrometrii jako možnosti detekce a zabývá se také přípravou vzorků pro analýzu kapalinovou chromatografií. Dále jsou zde popsána antihypertenziva a jejich rozdělení. Zvláštní pozornost je mimo jiné věnována i jednotlivým léčivům, která byla stanovována. V experimentální části se práce zabývá přípravou vzorků před vlastní analýzou a nastavením konkrétních podmínek při analýze vzorků.
Development of a method for monitoring selected drugs and their metabolites in the patient´s urine using mass spectrometry detection
Keywords: vysokoúčinná kapalinová chromatografie; hmotnostní spektrometrie; antihypertenziva; extrakce; high performance liquid chromatography; mass spectrometry; antihypertensives; extraction