Kvalita života nemocných s Crohnovou chorobou a intervence nelékařského zdravotnického pracovníka - Ochtinská, Hana; Gabalec, Libor; Bureš, Jan (My University, 2018)
Úvod: Crohnova choroba je chronické zánětlivé onemocnění gastrointestinálního traktu. Projevy tohoto onemocnění se liší dle lokalizace. Podle symptomatologie se volí taková léčba a ošetřovatelská péče, která se snaží zvýšit kvalitu života všemi dostupnými prostředky. Cíl: Předkládaný příspěvek se snaží zmapovat problematiku Crohnovy choroby a zaměřit se na vhodné ošetřovatelské intervence pro zlepšení kvality života pacientů. Metodika: Jedná se o přehledový článek. Informace byly získávány kvalitativní obsahovou analýzou z českých a zahraničních odborných publikací, z článků odborných periodik. Pro vyhledávání byla použita klíčová slova: Crohnova choroba, kvalita života, ošetřovatelské péče. Závěr: Z analýzy dostupných zdrojů vyplývá důležitost hodnocení kvality života u pacientů s Crohnovou chorobou, získané informace jsou nám dále nápomocny pro komplexní péči o tyto pacienty.
Quality of Life of Patients with Crohn's Disease and the Intervention of a Non-Medical Medical Worker
Keywords: Crohnova choroba; kvalita života; ošetřovatelské péče; Crohn's disease; quality of life; nursing care