Fotoindukované jevy v TeO2 sklech s obsahem Cu2+ iontů: tvorba mikro-čoček a -kráterů přímým laserovým zápisem - Vanická, Adéla (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá přípravou a charakterizací tellurátových skel se složením 80TeO2-(20-x)ZnO-xCuO, kde x nabývá hodnot 0; 0,25; 0,5; 1; 2 a 4 mol. %, přičemž hlavním cílem bylo využití vlivu přídavku CuO na strukturální, fyzikální a optické vlastnosti těchto materiálů a posouzení jejich vhodnosti pro aplikace v oblasti laserového zápisu různými vlnovými délkami. V rámci experimentální části byly připravené vzorky analyzovány metodami SEM-EDX a XRF za účelem stanovení jejich prvkového složení. Byla stanovena objemová hustota, termomechanické parametry (včetně teploty skelného přechodu, měknutí a teplotních roztažností pod a nad teplotou skelného přechodu), dále optické vlastnosti pomocí UV-Vis a infračervené spektroskopie.
Photoinduced phenomena in TeO2 glasses containing Cu2+ ions: formation of micro-lenses and -craters by direct laser writing
Keywords: fotoindukované jevy; tellurátová skla; Cu2+ ionty; laserový zápis; TeO2-ZnO-CuO; photoinduced phenomena; tellurite glasses; Cu2+ ions; direct laser writing; TeO2-ZnO-CuO