Elektroencefalografické změny vyvolané elektrickou stimulací Meynertova jádra - Kučerová, Lenka (Univerzita Pardubice, 1997)
V práci je řešena otázka, zda lze následné výboje vyvolat stimulací dalších struktur mozku kromě jader thalamu a hippokampu. Byla sledována a porovnána výška a délka následného výboje ve dvou strukturách, tzn. v hippokampu a mediálním septu pomocí elektrické stimulace Meynertova jádra o frekvenci 7 Hz. Hodnoty výšek a délek následných výbojů byly měřeny v záznamu encefalografické aktivity. Rozdíly při použití různých intervalů byly vyhodnoceny statisticky Kruskal-Wallisovým testem. Je diskutován vztah Meynertova jádra k dosud známým reverberačním systémům, především k septohippokampovému a thalamokortikálnímu.
Electroencefalographic changes induced by electric stimulation of the Meynert nucleus
Keywords: mozek; následný výboj; hippokamp; mediální sept; elektroencefalograf