Kryptografie založená na eliptických křivkách - Trojovský, Pavel (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato práce se věnuje problematice kryptografie. Shrnuje základní kryptografickou terminologii a speciálně je pozornost věnována asymetrické kryptografii. Dále se zde objevují základy elementární teorie čísel, teorie grup a konečných polí. Veškerá zmíněná tematika je pak užita pro objasnění matematického pozadí kryptografie založené na grupě bodů eliptické křivky. Přestože je tento typ asymetrických algoritmů mnohem efektivnější než v současnosti široce užívaný algoritmus RSA, prosazuje se v praxi jen velmi pomalu. Ukážeme si některé z oblastí, ve kterých se již ovšem dnes prosadil.
Cryptography based on elliptic curves
Keywords: kryptografie; asymetrické šifrovací algoritmy; symetrické šifrovací algoritmy; elektronické podpisy; eliptické křivky; grupa bodů eliptické křivky; kryptosystémy; symmetric key cryptosystems; cryptography; asymmetric key cryptosystems; digital signature; elliptic curves; group structure of an elliptic curve; cryptosystems