Push-pull systémy na bázi pyridinium betainů. - Miklík, David (Univerzita Pardubice, 2012)
Byla provedena literarni rešerše mapujici využiti a synteticke postupy vedouci k push-pull systemům na bazi pyridinium betainů. Využiti těchto latek spočiva předevšim v jejich NLO vlastnostech. Synteticka čast teto prace se konkretně zabyva pyridinium betainy, ktere maji ve sve struktuře jako elektron-donor N,N-dialkylamino skupinu a jsou propojeny různymi konjugovanymi cestami (pí-linker). 1-methyl-4-N,N-dialkylaminopyridinium jodid (1) lze obecně připravit jednokrokovou syntezou. Tento postup byl v experimentalni časti aplikovan pro připravu konkretniho derivatu 1-methyl-4-N,N-dimethylaminopyridinium jodidu (26). 1-methyl-4-[4'-(N,N-dialkylamino)fenylethynyl]pyridinium jodid (2) lze obecně připravit ve třech krocich. Tento postup take ověřen v experimentalni časti připravou konkretniho derivatu 1-methyl-4-[4'-(N,N-dimethylamino)fenylethynyl]pyridinium jodidu (28). Analogicky byly ověřeny postupy pro připravu 1-methyl-4-[2-(4'-N,N-dialkylaminofenyl)diazo] pyridinium jodidu (3) a 1-methyl-4-(4'-N,N-dialkylaminofenyl)pyridinium jodidu (4) na konkretnich derivatech 1-methyl-4-[2-(4'-N,N-dimethylaminofenyl)diazo] pyridinium jodidu (30) a 1-methyl-4-(4'-N,N-dimethylaminofenyl)pyridinium jodidu (32).
Push-pull systems based on pyridinium betaines.
Keywords: push-pull; pyridinium betainy; NLO; syntéza; rešerše; pyridinium betaines; synthesis; literature search