Vytvoření manuálu snímkování dolní končetiny - Dostálová, Jana (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato bakalářská práce obsahuje "Praktický manuál pro snímkování kostí dolní končetiny", který by pomohl studentům, prvního ročníku oboru radiologický asistent, se rychleji a efektivněji orientovat v problematice snímkování kostí dolní končetiny., protože v současné době je na trhu mnoho manuálů s touto tématikou. Ve většině případů bývají tyto atlasy rentgenových projekcí velmi obsáhlé a pro studenta oboru radiologický asistent dosti nepřehledné a cenově náročné. Bakalářská práce je tvořena částí teoretickou a praktickou. Teoretická část je věnována základním poznatkům z radiologie, které jsou důležité k porozumění procesu, při kterém vzniká rentgenový obraz. Dále se tato část zabývá anatomií kostí dolní končetiny, protože znalost anatomických poměrů napomůže ke správné centraci projekcí, radiační ochranou a komunikací s pacientem při RTG vyšetření kostí dolní končetiny. Rovněž je zde vymezen pojem nelékařský zdravotnický personál a "radiologický asistent" V praktické části jsou popsány konkrétně prováděné jednotlivé projekce při snímkování kostí dolní končetiny a nastavení expozičních parametrů.
Creation of manual scanning of the lower limb
Keywords: dolní končetina; projekce; radiodiagnostika; rentgenové záření; lower limb; projections; radiology; X-ray