Separace polykondenzovaných alkoholů po derivatizaci pomocí kapalinové chromatografie - Křapková, Kamila (Univerzita Pardubice, 2018)
V této práci byly separovány polykondenzované alkoholy pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV i MS detekcí. Byly využity systémy s obrácenými fázemi a následně i chromatografie hydrofilních interakcí. Cílem práce byla optimalizace separačních podmínek pro dané polyoly. Jednotlivé standardy polyolů byly před analýzou derivatizovány pomocí fenylisokyanátu. Nejlépe byly oligomery derivatizovaných polyolů rozseparovány v systému s obrácenými fázemi, zatímco v systému HILIC většinou koeluovaly.
Separation of polycondensed alcohols after derivatization using liquid chromatography
Keywords: polykondenzované alkoholy; kapalinová chromatografie; derivatizace; fázové systémy; polycondensed alcohols; liquid chromatography; derivatization; phase systems