Idea univerzity v historii a v současné praxi - Švec, Ladislav (Univerzita Pardubice, 2015)
Odpovědi na velkolepé otázky: "Jaká by univerzita měla být a není?", či "Jaké jsou nejnovější trendy univerzitních reforem?", v této práci nenajdete. Najdete zde však letmý exkurz do světa univerzitních idejí a především autentickou zpověď z prizmatu studenta sociální antropologie na regionální veřejné vysoké škole univerzitního typu. Tato práce se formou filosofující etnografické studie snaží přispět k důkladnějšímu pochopení situace, v níž se současné vysokoškolské vzdělávání nachází.
The idea of university in history and contemporary praxis
Keywords: the idea of university; audit culture; Wilhelm von Humboldt; scholé; bureaucratization of the academic field; european projects; idea univerzity; kultura auditu; byrokratizace akademického pole; evropské projekty