Assessment and control of quality in transport processes - Molková, Tatiana; Mojžíš, Vlastislav (Univerzita Pardubice, 2004)
Příspěvek se zabývá problematikou hodnocení a řízení kvality v přemísťovacích procesech. Hodnocení kvality dopravy je možné provádět z hlediska zákazníka nebo dopravce . Pro realizaci přepravy je jedním z nejdůležitějších kritérií čas přepravy. Při realizaci konkrétní přepravy se vyskytují kritická místa, ve kterých mohou vzniknout odchylky od deklarované kvality. Z tohoto důvodu je nutné dělat preventivní opatření, aby k odchylkám nedocházelo. Významným nástrojem k udržení kvality v přepravních procesech je systém řízení kvality, který vychází z cyklu kvality služeb. Hodnocení kvality přemísťovacích procesů je problémem multikriteriálním.
Keywords: dopravní systémy; řízení kvality; hodnocení; přepravní služba; kvalita služeb