Abstraktní programování pro eGovernment - Šimonová, Stanislava (Univerzita Pardubice, 2012)
eGovernment deklaruje zkvalitnění procesů výkonu veřejné správy a jejich služeb, přičemž postup prosazování eGovernmentu probíhá v koordinaci s EU. Z hlediska teshnologických prostředků a legislativní podpory jsou nástroje eGovernmentu připraveny k plnému využití v rámci probíhajících procesů veřejné správy. Tato potenciální připravenost však není plně využita z důvodu absence technologicko-manažerské součinnosti. Proto identifikace funkčního a datového obsahu je přístupem, který přispívá k rozvoji eGovermentu. V práci je nejdříve vymezena problematika eGovernmentu, zejména z hlediska nakládání s digitálními dokumenty v rámci informačního prostředí veřejné správy. Dále jsou charakterizovány informační systémy veřejné správy a je charakterizována relační databázová platforma jako jejich implementační báze. Poté jsou popsány principy zlepšování a měření kvality procesů se zaměřením na přístupy k řízení IT procesů. Kapitoly procesního a datového modelování vymezují metody a techniky analýzy a vývoje modulů informačního prostředí v organizaci. Následně je navržen postup abstraktního programování pro identifikaci funkčního a datového obsahu a tento postup je uplatněn na vybraných aktivitách v rámci výkonu služeb veřejné správy.
Abstract programming for eGovernment
Keywords: abstraktní programování; datové modelování; eGovernment; IT Governance; kvalita výkonu; procesní modelování; abstract programming; data modelling; quality of performance; process modelling