Zhodnocení výzkumu výroby furfuralu, požívaných výchozích surovin a dalšího uplatnění furfuralu - Novotný, Daniel (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá, jak popisem tradičního průmyslového způsobu výroby furfuralu, tak i alternativními způsoby výroby pomocí různých homogenních nebo heterogenních katalyzátorů. Zaměřuje se na srovnání dosažených výtěžků furfuralu při daných reakčních podmínkách s následným zhodnocením. Dále popisuje výchozí suroviny vhodné pro výrobu furfuralu. V druhé části se zabývá potenciálem uplatnění furfuralu jako výchozí látky. Zkoumá katalyzátory vhodné pro aldolovou kondenzaci a další možné druhy reakcí.
Furfural: production, raw materials, utilization and recent research progress
Keywords: furfural; výroba; uplatnění; aldolová kondenzace; katalyzátory; furfural; production; raw materials; utilization and recent research progress